Cathkin Road Extension
Langside, Glasgow
2012

JAM Architects & Urban Designers were appointed by two individual clients occupying the ground and first floor of this end-terrace house in Glasgow to create a new kitchen / dining area of the ground floor for the first client with a sunroom located above this space for the second. On the ground floor the existing building annex has had part of one external wall removed to create a new open plan kitchen dining space located between the annex and the extenion with a set of new black framed aluminium bifold doors providing direct access to a patio area and the garden. Within the patio area the kitchen units give the apperarnce of continuing from the extension and forming an outdoor cooking and bbq area. On the first floor the access is provided from the existing kitchen into a fully glazed sunroom overlooking the garden.

Externally the existing sandstone annex has had the traditional pitched roof replaced with a monopitch roof. Adjacent to this building the extension has been formed from modern materials of glass, aluminium and timber to clearly define the threshold between old and new. Aesthetically the extension create the impression of a new glass box which slots between the two solid planes of timber (new) and stone (old) creating the apperance of the extension having ‘layers’. A new black painted steel beam is then introduced for both structural reasons and to visually tie the extension to the existing home.