Glenarbuck Mews
Bowling
2011

Glenarbuck Mews takes the form of two 18th century grey stone stable blocks, situated parallel to each other but 10m apart, for the main country house located within the area. One of these stable blocks was converted into a two storey family home around 40 years ago, while the other remained empty. The clients brief for this project was to design a new centrally located extension which would bridge the gap between both the stable blocks and convert both buildings to form one large bespoke home. The layout of the ground floor has been rationalised with the relocation of the staircase to a central position within the new extension. The staircase leads directly onto a suspended walkway which bridges the gap between both wings of the home on the first floor level, allowing the extension to remain as a fully open plan, double height space and exposing as much of the existing stone walls as possible. Located within the extension is a new large living room with a feature fireplace and fully retractable bifold doors providing access to the rear garden. In addition the existing stone walls in both wings have been opened up to provide a large central entertaining space consisting of the kitchen, living room and library. New sliding barn doors will be reinstated to allow these areas to be closed off and as a reminder of the history of the stable blocks. On the first floor level the previously converted home has been rationalised to incorporate a new master bedroom (with a contemporary glazed gable providing views of the surrounding landscape), dressing room, second bedroom and two ensuites. While the other wing has been designed to form 2 additional double bedrooms, a bathroom and a double height library area.