The Garden House
Miller Street, Hamilton
2011

A new ground floor extension to a 19th Century, buff sandstone, semi-detached property, located within a charming walled garden, is designed to maximise natural light by taking advantage of the South facing orientation of the extension and create a strong connection between the garden and the internal rooms by the inclusion of bifold doors. The extension consists of an open plan family room, kitchen and dining room (with a rooflight located above) which forms a central hub to the home creating a pleasant space for the family to relax together. The external walls on both the East and South elevations are formed using glazed bifold doors, which can be fully retracted to open the extension into the garden. Moreover the timber floor, with a level threshold, continues uninterrupted into the garden where it forms a deck area further breaking down the visual barrier between the internal and external.