Blairbeth Extension
Rutherglen, Glasgow
2011

This extension and part conversion to a semi-detached ,red sandstone, villa in Rutherglen was commissioned by our client to form additional living accommodation for an elderly relative. The extension is designed with a new bedroom, ensuite and small living area forming one ‘pod’ within the extension, with the hope that this would allow the family member to maintain some semblance of independence. A second ‘pod’ forms a new dining room in what was previously a small kitchen. The third ‘pod’ is intended as a communal hub to the home and is located within a glazed element linking the other pods and the existing home through a set of double doors to the new relocated and larger kitchen. Intended to be used as a conservatory / family room, this area enables the family to congregate in one area while also allowing them direct access to their landscaped gardens and decked area through a set of bi-fold doors. As well as creating an attractive and bright conservatory the glazed roof in addition to a rooflight over the dining room serves a dual purpose by enabling light to penetrate the rooms to the rear of the existing home.